Susanna - van Middeleeuwen tot MeToo
Museum Gouda t/m 23 maart 2025

 

susanna website.jpg

 

Een jonge vrouw droogt zich af. Haar handdoek kan haar lichaam niet voldoende afschermen van de blikken en plannen van twee mannen die gluren in de bosjes.

Volgens de overlevering speelt dit onheilspellende verhaal van 'Susanna en de ouderlingen' zich af tijdens de Babylonische ballingschap van het Joodse volk, ongeveer 2600 jaar geleden. In sommige bijbelvertalingen komt het verhaal voor, waarin Daniël de redder van Susanna blijkt.


Een vrouw die wordt belaagd en gechanteerd door machtige mannen. Vele kunstenaars, onder wie Rembrandt en Rubens en Artemisia Gentileschi, hebben in de loop van de eeuwen dit MeToo tafereel verbeeld. Hoe zijn ze vroeger en nu omgegaan met dit verhaal? Wat zien we op de beroemde schilderijen en tekeningen? Een muze of  symbool van vroomheid en huwelijkse trouw? Een belaagde prooi? Een heilige of een krachtige survivor? Welke conclusie of boodschap kan de bezoekster meenemen?
 

Susanna’s verhaal is actueler dan ooit. Daarom krijgt ze in Museum Gouda (Oosthaven 9, vlak bij de St. Jan) gedurende de wintermaanden een podium. Het is een mooi samengestelde tentoonstelling met tientallen schilderijen, tekeningen en voorwerpen uit binnen- en buitenland. Kunstenaar Susanna Inglada (1983) reflecteert in twee animaties, bij het begin en ter afsluiting, op de impact van de MeToo-beweging. De Sekszusjes, bekend van de VPRO-serie met dezelfde naam geven in een audiotour commentaar op de diverse verbeeldingen.
 

Het geheel is met grote zorgvuldigheid en inlevingsvermogen voorbereid, inclusief het Kunstschrift, uitgegeven ter begeleiding van de expositie. Confrontatie, (h)erkenning, spanning, woede, bemoediging ... de gang langs de objecten roept gemengde gevoelens op. Dan kan niet anders wanneer deze thematiek zo expliciet naar voren komt in de kunst.

Daarnaast organiseert het museum een aantal interessante activiteiten bij het thema. Een aardige geste vindt plaats op 19 december a.s., de nationale Heilige Susannadag. Dan is er voor iedere Susanna, Suzan, Susan - of welke andere spelling van de naam dan ook - de gelegenheid de tentoonstelling gratis te bezoeken.

Bij de ingang van de zalen hangt een tweetalige waarschuwing dat de verbeeldingen verontrusting en emoties kunnen triggeren en een verwijzing naar De Luisterlijn.

 

De website www.museumgouda.nl geeft meer informatie en biedt de kans je enigszins voor te bereiden op wat je zult aantreffen.

 

susanna.jpg